Thursday, August 26, 2010

Resipi Si Bujang Sakuragoaka

Ramadhan tahun ini suasana lain selebungi, peluk dakap saya. Di perantauan seorang diri satu pengalaman baru. Drama harian dilukis bahawa setiap petang selepas memasak, kateh jitensya (basikal) ke train station, daya sentuh kan kad tiket dan mengelamun sambil lihat persekitaran sebelum train sampai ke Masjid Camii, Tokyo. Kekadang nihonjin (japanese people) dalam train pandang saya semacam je, hujung matannya jeling saya atas bawa lihat (ye lah saya sorang dalam train berbaju melayu lengkap bersongkok) ...saya senyum je kat dieorang, klu ade yang tanya saya jawab "watashi wa MARESHIAA kara kimashita". Begitulah antara rutin Ramadhan saya. Mengembirakan dan menghiburkan diri adalah tunas wajib, sentiasa memikirkan insan susah yang bernasib sedikit malang di pelbagai pelusuk dunia. Kalis-kalis pandang, salju rasa dihati. Lihat langit biru campur putih, bagai senyum pada ku. Semangat sudah membiak, ku cantas rempah-ratus, ku uli-uli, adun-adun,,,,, aku perlu sedar bahawa aku bujang, barulah semangat berdikari dapat ditinggikan tahap peratus nilainya. Menu si bujang di perantauan, singkap sekadar perkonsian di jendela laman.

Jom kita sama ke Masjid untuk take breakfasting dan Solat Tarawikh.

33 comments:

samad said...

salam boh..apo cito poso sano..kemah kuih demo..terliur jgk kawe tgk..nati kelik cni leh tra hok demo wat la..tok sabar nok kelik kg wehhh..yehaaaaaaaaaaa

cikmanggis said...

salam zam..makcik rasa bangga bila baca n3 zam kali ni...tetap tabah ke masjid walaupun perjalanan yang jauh.Kita kat msia ni surau tepi rumah pun agak sukar nak datang.Semoga perjalanan zam dibumi ninja ni sentiasa di rahmati Alah taala.

Dan kembali ke malaysia dengan kejayaan!Selamat menjalani ibadah puasa..dan makanan tu sangat best..makcik pun tak pernah masak sate sendiri:)

Annur_syahmah said...

SALAM,selamat berpuasa sahabat..wah..best nampak2...(^^,),nta memang seorang yang berdikari....bila tarikh balik mlaysia?..kami tunggu resepi dari jepun..hehe

Solehah said...

wah..pandai memasak rupanya cikgu ni..kagum2.

azian said...

Salam,
Memperkenalkan identiti m'sia salah satu objektif student exchange.Tentu mereka suka tgk C. Zam berpakaian begitu.
Berbakat terpendam jg ya C. Zam dlm arena memasak. Saya sendiri pun tidak pernah buat sate sendiri.
Psstt....cantik nampak butir nangka tu....ayu lg....

CIKGU ZAM said...

salam samad,
besttt la demoo buleh balik berayo di kapong, pasti meriah tu, jage diri dan family molek2 deh, jauhkan diri anda dari "bedil"
"No bedil, no cedero...ko guano gu?
("')

salam cikmanggis,
makcik sihat? keluarga semua sihat? eh cam DR lak saya ni.. makcik saya mmg rase mmg itu salah satu cara saya untuk menghiburkan diri bile keseorangan dan kesoloan ni hehhe, rase nikmat pula petang2 bergerak ke masjid sambil observe surounding, mak saya di kampung pun sokong sepenuhnye bile saya call hehehe,
ohya makanana biase2 je tu, ngidamm,,,so ape lagi baut lah sendiri,

salam annursyahmah
takdelah berdikari sangat pun, sekadar biasa2 je, cuba jaya. Resipi Jepun takleh makan kerap, mentah......

salam Solehah,
solehah apa khbar sejak menjadi isteri ni?? saya doakan bahagia selaalu lah ye, wouu beraya sakan la tahun ni nanti gamaknye bersama suami, pasti solehah lebih mahir cooking, I thought.

salam kak Azian,
sebenarnye kak saya mmg rase bertanggungjawab untuk buat begitu, saya sgt setuju dengan akak, ni lah masanye utk kita tunjuk dan buktikan budaya dan kesucian agama kita kan, yang pasti biar saya sorang nampak pelik pun takpe asalkan saya tak buat pkr salah dan saya sentiasa standby klu dieorg tanye,,,,,hehheh,
at least dapat introduce MALAYSIA TERCINTA........ exactly

sekamar rindu said...

salam..


pandainya..

Yan said...

Salam Zam,

akak terpesong tgk bubur pink awak tu.. comel lak pulak..

Dahlia Nawi said...

salam cikgu zam.
amboi pandainye masak.
bubur pink tu, bulat molek teh..hihihi

Lana~Bulu said...

wah..rupanya cikgu bujang ni pandai masak...
eloklah tu...salam ramadhan buat cikgu..

shaniza said...

Salam..
Wah sedap nampaknya sate tu.. akak baru je bercadang nak buat sate raya ni. Tak de ke kuih2 Jepun utk dikongsi bersama2 kami semua?

Werdah said...

Salam Cikgu Zam.

MasyaAllah, orang bujang yang sangat pandai memasak.. terliur orang di sini..

Abd Razak said...

Salam...

Bila kita berjauhan dari keluarga tak pandai masak pun jadi pandai kan, mesti usaha nak cari resipi dan sebagainya...

Selamat berpuasa..

CIKGU ZAM said...

salam sekamar rindu,
ehh biase je lahh, betulll

salam kak yan,
Alamakkkkkk, pose jangan tak pose, selamat berpuasa ye

salam Dahlia,
Pewarna hijau takde, yang ade hanya merah, so campur komugiko (gandum) putih, maka jadi lah pink hehe..... (",)

salam lana~bulu,
alaaa ckit2 je, tak pandai sangat pun, pasti Tuan lagi pandai kan?
Selamat Berpuasa juga ye,

salam shaniza,
Yaaaa saya sokong akak, buat sate ye, makan bersama keluarga dan klu molek lagi kita pakat2 sedekah pada jiran tetanggsa sambil eratkan silaturahim... Emm kuih Jepun ade, tapi klu kuih raya Jepun tak pasti laa hehhe, klu ade nanti saya kongsikan ye,

salam Werdah
alamakkk terliur kee?? Ishh saya masak yang biasa je tu, sure makanan di Malayis lagi sedap kan, do sana pasti meriahh, aduhh rindu suasana Ramadhan di halaman kampung

salam Abd Razak,
Ya betul kata Tuan, bile berjauhan ni macam2 kita akan cuba utk adaptasi mana yang sebaik dan sepatutnya, kene sentiasa mengkreatifkan diri lah ye, hehe.
Selamat Berpuasa kepada Tuan sekeluarga, semoga sentiasa sihat lay ye hendaknay, Amin

NJ said...

Salam cikgu zam..
wah pandai betol bujang sorang ni masak..bertuah badan sape dpt dia..akak nak order sate 100 cucuk boleh...hehe..
semoga sihat ceria diramadhan ni..aminn


Yang koleksi akak tu..ada sikit jer sebenarnya sbb baru lg kolek..dan mcm dah x rancak sgt skrg ni nak teruskan..sikit2 je.. mana yg lum ada je la kan..rabak poket kalau nak ikut hati kolek ni..x mampu la zam..

piewahid said...

salam,
waaa... berdasarkan gambar, dahsyat jugak org bujang memasak!

ramai yg nk wat menantu nih :)

ijan said...

esh, akak rasa cam komen kat sini hari tu.. tak ada pulak. ehhehe... rajin betul cikgu buat satey. kak ijan pakai satey tunjuk je.kikiki... raya ni kena buat satey bagi orang jepun makan tu cikgu.ehehe

CIKGU ZAM said...

salam NJ
Emm tempahan belum dibuka lagi hehe, semoga Puan dan keluarga jugab sentiasa sihat walafiat harapnya InsyaAllah, selamat meneruskan Ramadhan

salam Piewahid
alamak Tuan, jangan cakap macam tu, syerrgan la patik, actually takde ape la sangat pun, masakan biase je dan lagipun boring duk sorang, itu yang meragam buat itu ini tu hehhe, Terima kasih ya kerana sentiasa sudi bertandang ke ladang saya ni

salam Kak Ijan,
hihihi, kang bagi Japanese rase kang, tak pasal2 saya kene sambung kontrak kang lameeee lagi la kene duk sini heheheh,. Bile laaa nak merasa makan nasi Morocco, ayam Morocco (",). Thanks for willing to visit my "farm" here. All the best n sampaikan salam pada si kecik tu ye...

ain said...

salam singgah zam..terima ksih ye singgah blog akak. Zam ni bujang rajin la...akak tak pernah seumur hidup buat satay.hehe

SangKunang said...

kemah demo zam..
panda masok..

zam, add kawe kat ym..

mu_syafzul86@yahoo.com

sedak sikit bulih chating2... lamo x bual nge demo

CIKGU ZAM said...

salam kak Ain,
sama-sama makcik, tapiu zam yakin kalau makcik buat satey mesti laaaaagi sedapp, sure!

salam sangkunang,
kawe add doh tu YM ko demo, nanti buleh la kito berdiskusi skit hahhaha, lamo doh tok bual ngan demo...molek la klu kito buleh berhubung sokmo,

hana said...

salam cikguu....adehhh malu hakak nengok owang laki pandai masakkk! chaiyok chaiyokk... meh huluq ler secucuk dua hakak nak rase! slamat bbuka zam.....

>> psttt hakak nih nama jerk duk japan juga! tp nihongo wakaranai! muahahahahaa...

CIKGU ZAM said...

salam kak hana,
thanks sudi lawat ladang usang saya ni, betul la mcm saya cakap, dongarrrr cerito dah kecoh akak terorr masakk, saya selidik merata terutama melalui laman makcikmanggis dan kak ijan, bile saya g jengukk ,yeee tepat sekali, terutama karipap kelim tangan tu, fuhh mmg mengancam. Kak, saya pun nihonggo lebih kurang wakaranai gak, hahaha.... sukoshi hanashimasen, klu org ninonjin cakap laju, saya kene request motto yukkuri onegai shimasu,,,, (",)

Cikli said...

salam sensei-san,

ganah kueh butir nangka pink ala purple tu.

di tokyo camii tu ada lagi ke mat afghanistan misai panjang berkali ganda dengan sarjan misai gerak khas. dengan biji tasbih sebesar buah machang.

selamat berpuasa dan beraya di nippon. semoga tabah.

melatidaisy said...

salam cikgu zam..

ape khbr? maaf lame x ziarah.. jarang online..

semoga dalam peliharaan Allah selalu hendaknya..selamat meneruskan ibadah puasa di bulan yg penuh keberkatan..

sedak nyo kelih butir nako tu .. wane pink lagi..hehe

CIKGU ZAM said...

salam Cikli,
hahahha, ye memang ade lagi "abg misai panjang" tu, panjang sungguh laaa misaii dierr, bergulung-gulung dihujung bibir dan "congek" ke atas hikhikhik, die memang ade lagi, kawasan favourite die barisan saf depan sebelah kiri, steady jah die.. Ohya butir nako tu warna pink sbb takde pewarna warna lain hahahha, merah campur komugiko putih, jd lah pink,
Terima kasih doa dan ucapan dari Tuan.

salam melatidaisy,
wauuuu lameeee dan terlalu lamenyee menyepiiii, nasib baik saya tak g report kat balai polis, ingatkan dah ilang ke ape.
warna pink butir nako inspirasi baru setelah takde pewarna kaler hijau hehehe..... selamat kembali menulis

Cik Amy Sensei said...

salam cikgu zam..

selamat menyambut hari merdeka..
juga..
salam ramadhan..
happy selalu oke..

SangKunang said...

zey, demo skalo online kul brapo waktu malaysia?

Cikli said...

zam sensei,

kalau dapat ambik gambar brader misai panjang tu masuk blog. saya dulu tak sempat ambik sebab lepas jumaat terus kena cabut kejar kelas. dok jepun kena jaga puntuality.dok keneh.

fusarium solani said...

Salam,

Cikgu Zam,

Aku jaki lihat kamu pandai buat sate dan kuih butir nangka. Aku memang suka makan kedua-dua juadah ini....

Selamat Hari Merdeka. Bagus kamu rajin berbaju melayu, tidak ramai anak muda kini suka berbaju melayu lengkap ke masjid. Selalunya dipasangkan baju dengan seluar 'slack' ataupun 'jeans'yang padaku kurang sopan. Kalau dipadankan dengan kain pelekat bukankah elok?

Selamat hari raya aidilfitri. Berapa lama kamu dalam program pertukaran pelajar ini?

CIKGU ZAM said...

Salam Cik Amy Sensei,
Terima kasih banyak2 kerana sudi lawat ladang saya ini, salam Ramadhan dan Salam Eidul Fitri, semoga kita semua diberkati Allah,

Salam sangkunang,
Fik, sorry lambat reply, kawe selalunya online waktu Malaysia lebih kurang jam 9.30 malam, pagi dalam kul 8, dan petang sekitar jam 4 petang, kawe add doh demo tu pada YM... beres, klu ade gapo2 mslh, oyat la desss.... (",)

Salam Cikli
Ok cikli, kalau saya bergambar ngan die sebagai tanda silaturahim, saya akan kongsikan pada blog ni, InsyaAllah. Cikli macam rindu pada die je, hikhikhik, Ok lah Salam Eidul Fitri ye pada tuan sekeluarga,

Salam Fusarium solani,
Terima kasih tuan kerana sudi lawat saya di sini. Saya sokong pandangan tuan tentang pemakaian tu, sgt elok klu dipakai sepasang, emm klu pakai dengan "slack" mungkin boleh dimaafkan lagi kut skit2, tapi klu pakai ngan jeans tu, mmg lenyap terus keungggulan pakaian tradisi kite, sangat tak sesuai pakai dengan jeans.
Ohya saya akan berada di Japan ni sehingga November paling lewat, kemungkinan akan pulang Malaysia pada penghujung Oktober, InsyaAllah klu tiada apa2 masalah.
Salam Aidul Fitri pada tuan sekeluarga ye, semuga semuanya sihat, gembira dan diberkati, Amin.

samad said...

salam boh..kawe mano main bedil.main meriam terus boh..beyehhh "no bedil" tahun ni

nba-Nur said...

Salam. Pertama kali singgah di blog. Seronok membaca entry2 Cikgu Zam. Tak dapat bayangkan macam manalah agaknya kalau saya berada di tempat Cikgu Zam tu.. Pandai juga orang bujang memasak.. masak sate pulak tu.

Salam Aidilfitri dari kami di Malaysia..