Monday, September 20, 2010

Murtabak "Small-Small" Untuk Japan

Aura summer season semakin meninggalkan kami di sini. Bisikan Autumm season sudah mula mengukir gambar bersama cuaca yang sangat indah dan menyamankan. Masa Ropi sudah semakin singkat di bumi samurai ini. Ropi sedang mengatur sedikit perancangan untuk menjelajah ke Nikko, Tochigi (samada keseorangan atau bersama kenalan) kerana dikatakan “ada indah di situ sempena Autumm” bermula minggu kedua Oktober. Mungkin Nikko adalah destinasi terakhir sebelum berangkat pulang meninggalkan kenangan pahit manis masam dan kelat sepanjang bergelumang di Nihon. 5 ayat dibelakang adalah sebagai mukadimah entry.

Murtabak“small-small” memulakan perkongsian di sini.Di permatangan antara akhir Ramadhan dan kedatangan Eidul Fitr yang lalu, si Ropi yakin bahawa selain dari urusan rasmi (menyertai kursus dan kuliah, terlibat dalam perbincangan seminar, menghadiri sidang kemuncak pelajar antarabangsa, presentation dan pelbagai urusan berkaitan) sebagai peranan watak Ropi dalam mengeratkan hubungan silaturahim antara kampus tercinta Ropi di Malaysia dengan University di Tokyo ini, maka saya yakin juga bahawa sentuhan tidak rasmi dan bukan wajib juga memainkan peranan agar hubungan erat dapat kekal utuh, sekaligus ingin hadiahkan kesan manis letinnggg serta manfaat untuk pewaris (junior) akan datang agar mereka selepas ini “lebih mudah keluar” selepas saya tinggalkan gelanggang cari ilmu saya tahun depan di UPM. Maka saya cari bahan ke sana sini, refresh resipi dan terus tumis, masak dan uli. Kebetulan si Ropi juga teringin idam mahu nikmati, maka Murtabak “small-small” telah dihasilkan. Yang di dalam pinggan adalah untuk dimakan dan yang di dalam bekas untuk pegawai Japan CIP yang menjaga saya di sini. Semoga sedikit juadah Malaya saya ini dapat mengeratkan lagi silaturahim antara kita dua negara berbeza sama benua. CINTA MALAYSIA!!!!!!!

*** Sedikit imej Raya & Terima kasih kpd warga kerja akhbar krn memilih diri utk lead ucapan perkongsian terbitan KOSMO! pada lebaran 1 Syawal 1431 lalu.