Tuesday, March 22, 2011

Tsunami 2, Sotsugyoushiki wa chuushi desu

Sayu hati ku. Bila terima dan baca email-email luahan Nihonjin tentang gauman tsunami dan terjahan gempa totemo ooki itu. Walaupun kawasan Tokyo ku tiada dilibas ombak, tetapi hadirnya gegaran kuat dan hayunan goncang itu sudah cukup mencemaskan dan mentabur porak peranda kan barang-barang dalam rumah, tambah Furuta Wakako (Officer, Centre of International Programs, Tokyo University of Agriculture) lagi,peralatan rumahnya serta buku-buku jatuh bertaburan, terkeluar dari tingkap dan ada yang rosak dan musnah. Ungkap beliau lagi, mereka sangat terkejut dengan bencana tertimpa ini, dasyat, sayu dan sangat menyedihkan. Menurut Furuta san juga, hampir 20 000 orang sebanarnya yang mati dan masih hilang.

Prof.Dr. Akimi Fujimoto (Director of International Programs, TUA, CEO, Joetsu Tokyo Nodai, Inc.) menyatakan beliau sekeluarga selamat dari bencana dan dalam keadaan baik, hulurkan terima kasih di atas kesudian bertanyakan khabar beliau, walaupun dalam keadaan musibah berat ini tetapi beliau sangat bersemangat untuk membantu mangsa di bahagia utara Jepun dan memulihkan kembali keadaan kawasan Jepun yang rosak seterusnya kembali pada kehidupan normal masyarakat Jepun.

Bagi Hiroki Inaizumi (Inaizumi sesnsei- my supervisor in Japan), keluarga beliau juga dalam keadaan selamat dan beliau bersama sensei-sensei lain sedang mengenalpasti pelajar-pelajar daigaku (University) yang berada dalam kesusahan terutamnya yang berada di bahagian Tohoku. Sensei sangat bimbang dengan keadaan pelajar berkenaan. Sensei sangat bersemangat untuk bersama-sama bangunkan kawasan Japan yang musnah dan rosak. Sotsugyoushiki wa chuushi desu (Majlis konvokesyen terpaksa dibatalkan@tunda) berkebetulan dengan cuaca masih sangat sejuk. Inaizumi sensei menyatakan bahawa keluarga beliau semuanya selamat cuma mereka masih dalam keadaan bimbang dan mengharapkan doa dari kita semua untuk keselamatan mereka, menyatakan betapa mereka perlu kuat untuk saling menolong antara satu sama lain dan segera membangunkan kawasan yang musnah. Semangat mereka sangat kuat dan bermotivasi tinggi.

Dr. Mokoto Suzuki sensei yang mana semasa kejadian, beliau berada dalam flight dari Washington selama 8 hari kursus di sana dan semasa Tsunami dan earthquake berlaku flight yang dinaiki baru sahaja ingin landing di Narita Airport, Tokyo tetapi tidak dapat mendarat kerana gempa tersebut dan terpaksa mendarat di Haneda Airport. Beliau terus gegas diri pulang ke rumah mendapatkan ahli keluarga dan gembira serta lega semua ahli keluarganya selamat, mereka semua berkumpul dalam rumah dan tidak keluar ke mana-mana. Suasana di Tokyo tidak teruk sangat tetapi banyak juga kemusnahan kesan gempa yang berlaku. Aktiviti di University terpaksa dibatalkann dan ditunda buat sementara waktu.

Dr. Keiko Natsuaki sensei sangat bimbang dan terkejut dengan gempa bumi dan Tsunami yang berlaku, gegaran kuat memang sangat menakutkan beliau sekeluarga. Sensei sangat sedih melihat mereka yang kehilangan keluarga dan kawan-kawan. Sensei juga mengharapkan doa dari Cikguzam untuk bersama mendoakan kesejahteraan masyarakat Japan.

Dr. Takayoshi Sato sensei dengan lafaz setinggi penghargaan gembira juga dapat mendengar khabar zam, menyatakan Tokyo University of Agriculture dalam keadaaan Ok, Cuma juga bimbang kepada pelajar-pelajar yang berada di Tohoku region.

Bagi Shimizu Tomoko sensei dan Reiko Oba sensei (my sensei that teach me Japanese Language in Tokyo, Japan), keadaaan mereka sekeluarga semuanya selamat tapi dalam keadaan tidak berapa baik kehidupan seharian. Mana tidaknya, bekalan elektrik terpakasa dicatu buat sementara waktu, sangat-sangat perlu berjimat kerana banyak kerosakan berlaku pada atomic plant power, harga barang juga meningkat dengan mendadak dengan cepat dan sangat laris habis dijual, walaubagaimnapun sensei-sensei bahasa jepun ku ini juga menyatakan mereka tetap bersemangat dan bermotivasi tinggi untuk terus berjuang dan membangunkan semula Jepun.

Ohh tidak..kebimbangan sahabatku seorang ini yang sangat baik dan sentisa ingin membawaku bersiar-siar di Nihon terutamanya di kawasan Kamakura, kebimbangan Daisuke Yamauchi sehingga dia menyatakan padaku bahawa beliau sebolehnya mahu keluar dari Jepun buat seketika. Sedikit trauma mungkin dengan sentuhan dasyat dari pemilik dunia. Daisuke mahu terus berhubung dengan ku, kami cuba berbual melalui Skype phone. Daisuke melahirkan perasaan sangat sedihnya melihat kawasan yang musnah dan kematian kumpulan yang dasyat itu. Walaubagaimanapun keluarga beliau selamat.

Tapi kenapa Horino dan Kanako menyepi langsung??????, Selamat kah mereka????, bagaimana keadaan mereka sekeluarga, aku…dan masih aku menunggu berita dari kamu-kamu.

Watashi wa subete no Nihonjin wa gaman suru koto o negatte imasu. Watashi-tachi wa anata ni shite iru. Wareware wa tsuneni anata no doryoku o shikkari sapōto. Subete no Nihonsei ni Genkide.!!!!!!!!