Wednesday, May 25, 2011

Bertuah Meja Itu

Sebelum lelap mata semalam,Terbayang di suatu ketika dulu…. memoir 7 tahun dahulu, pernah ku hadiahkan sehelai tudung labuh buat seorang gadis cantik yang pada kacamata ku…ku rasa sangat lagi lagi bertambah cantik dan ayu sekiranya dia memakai tudung labuh itu. Tapi sayangnya tudung labuh itu tidak dipakai bahkan dicadangkan dan dilihat oleh mereka seperti sangat sesuai dibuat alas meja. Aku mampu tersenyum buat gadis yang pernah dulu ku didetik minat. Maklumlah, dulu siapalah aku.


Sebelum lelap mata semalam, Teringat satu saat di mana ku pernah nasihati seorang gadis baik dan cantik tentang ketat seksi pakaiannya dan alangkah sangat rugi bagi gadis baik secantik dia memakai sebegitu. Tapi akhirnya aku dihambur kata sinis “ jangan jaga tapi kain orang dan ruang kubur lain-lain”.


Sebelum lelap mata semalam,Terkenang satu, aku teringat pelajar-pelajar kelainan upaya yang ku observe senyap-senyap setiap hari psikologi perilaku mereka memandangkan pejabatku sebelah sahaja dengan 3 station mereka. Aku sangat simpati, walaupun ku sedar hembusan doa insan jahil seperti ku belum tentu diterima. Bila ku jeling beserta senyum pada anak-anak itu, ternyata mereka senyum balas juga walau mungkin lain makna senyum mereka.


* Jauh disudut penjuru hati, aku gembira dengan kalau tidak silap khabarnyanya, khabarnya spesis tudung jenis itu kini tidak lagi di erti sesuai untuk alas meja bagi si dia, bahkan realiti ditempat yang penuh erti-erti suci. Harap ia berita benar . Dan pada yang lain upaya, aku ku cuba sentiasa cuba menyelam dalam lubuk Qalbu anda. Nantikan sentuhan manja dari saya. Terima kasih kepada yang sebenar-benar kenal Ropi, dan bukan yang mencipta Ropi 1, Ropi 2, Ropi 3 dan seterusnya.