Friday, February 25, 2011

Sengaja Membutakan Teras Hati...???

Kita memang perlu berdoa agar tidak berlaku perkara@kejadian negative nan malang dalam hidup kita. Kita wajib didik diri kita bantu insan malang dengan seikhlas-ikhlas tanpa mengharapkan ganjaran dunia. Dua ayat mudah di atas adalah mukadimah saya.

Dan setelah kita tapi-tapi tapis halus-halusi serbuk-menyerbuk sarikata hati, Kenapa ya sesetengah insan berlagak bijak pandai menonjolkan cara hidup yang menggambarkan seolah-olah mereka tidak akan sakit? Semacam mereka tidak akan mati? Bagaikan mereka sudah diberi geran tetap bahawa pada masa ke depan mereka ‘confirm’ tidak akan sakit langsung, tidak akan terlantar di hospital (misalannya), tidak akan mati, tidak akan ada orang gali liang lahat mereka atau usung mereka ke kubur, mereka macam tidak akan susah langsung (ya mungkin sekarang mereka sedang nikmati kesenangan org tua mereka), mereka macam sangat yakin hidup mereka hanya mereka boleh buat semua( tidak perlu pertolongan orang lain) = seolah-olah "macam" sombong dengan yang Maha Pencipta.

*Selingan…… Sedih bila mata saya nampak dipaparkan gambar mereka bersama pesakit kritikal yang sedang memakai pakaian pesakit di hospital itu dipaparkan di laman sosial umum. Lebih-lebih lagi kalau tanpa kebenaran si pesakit yang budiman. Ohhh kalaulah mereka tahu bahawa sangat tidak baik berbuat begitu kerana menurut buku-buku ilmu, ia bagai mengeruh maruah pesakit yang kita tidak faham 100% dalam kepalanya apa yang dilema,juga keluarganya. Dan ia juga memberi kesan pada ciri lubuk hati kita.