Monday, July 4, 2011

Otanjoubi

Muka surat 111, dibawah tajuk Signal-Detection Theory, kitab Introduction of Psychology adalah tajuk gaya fokus ala rileks yang ssdl baca sebelum ditutup buku untuk menulis entry ini. Ya, sedikit sahaja dibaca dan tenung faham cuba menguat raut diqalbu pinjaman dari Maha Pencipta. Ayat berkotma 3 butir di atas adalah sebagai Mukadimah.


Baru pulang dari jemputan makan malam di rumah Pak Safari (besan-nya Pakcik Samuri yang datang ke rumah petang semalam), melihat kalendar…..wah ssdl hampir terlupa yang 4 Julai bakal kunjung beberapa jam minit lagi. Usia nombor 25 bakal tinggalkan diri dan 26 bakal mari. Bersandarkan teori itu, terlintas di kotak fikir apa agaknya rasa insan-insan yang dikatakan pernah sambut Otanjoubi sendiri??? Terasa ingin rasa, dan terasa mahu cuba. Kertas merah gambaran gugur daun Nipon itu bakal jadi saksi perbicaraan coretan sambutan Otanjoubi ssdl sendiri. Ya, mahu cuba rasa apa agaknya. Juga, terima kasih yang tinggi ulung saya ucapkan kepada Tuan DausSlancar di atas kesudian mengirim sms ucapan Otanjoubi dan kalungan doa. Semoga timbalbalik ucapan doa saya buat tuan tadi dimakbulkan.


Menutup tirai 25 usia malam ini, ssdl dengan rendahrapat ke tanahbumi menundukkan diri mahu berkongsi satu teori sendiri. Percayalah dan sebarkanlah bahawa bagi sesiapa yang mempunyai ruang tamunya luas dan agak selesa, cuba anda sediakan satu meja di kawasan rehat ruang itu(di suatu sudut) dan letakkan buku ilmu pelbagai dalam gaya susun untuk mudah dicapai baca. Kerna pada kajian ala kekampungan saya, motivasi akan naik mendadak untuk menarik lebih minat membaca buat kita-kita sekiranya di ruang duduk rehat selesa ada pelbagai buku yang mudah dicapai di sana. Teori ini aplikasi dan terkesan jika dibanding dengan beda taruk buku-buku yang di susun kemas rapi dalam almari. Ohhh, rupa-wajahnya, motivasi membaca ada kaitan dengan di mana jarak jauh terletak bukunya. Ini kira-kiraan saya. Issyoukenmei benkyou shita node, yoku wakarimashita. Gambarimasu…. Haik!!! Titik…! Welcome 4 Julai.


* Ya Allah, teruskanlah rasa nikmat bahagia serta sentiasa pelihara selamat inap di kediaman baru sementara ini. Amin.