Saturday, April 2, 2011

Rajuk

Halal Food sangat susah juga, tidak tahu di mana mahu ku cari, teman masih tiada ketika itu, nak berbahasa tidak tahu dan hanya kamus teman aku. Ya, lantas aku merajuk. Merajuk pada diri ku sendiri kerana tiada tempat untuk ku mengadu. Rajuk di minggu-minggu awal di Nihon. Kerana ku merantau solo segala-galanya boleh dikatakan sendiri. Lebih kurang 3 hari pertama… asagohan (breakfast), hirugohan (lunch) dan bangohan (dinner) hanyalah ku ketip biskut, karipap mini dan minum Nescafe 3 in 1 n milo yang ku bawa dari Malaysia.


Begitulah pagi petang siang malam. Ditambah dengan stress untuk kuasai dgn cepat bahasa Jepun… bukanlah tugas mudah bagi aku si budak kampung. Intai website IPIJ dan cari maklumat makanan segera halal di Jepun dan aku jumpa sejenis roti yang genzairyou wa subete shoukubutstu desu (kandungan bahan buatan semua dari tumbuhan). Plastik bungkusan nya warna hijau. Dan aku terus berjalan kaki seorang diri di mata-mata Bandar Sakuragaoka Setagaya-ku Tokyo untuk mencari premis bersih itu yang menyediakan roti itu.


Alhamdulillah, aku jumpa dan aku gembira. Aku beli agak banyak, dan 3 hari berturut-turut juga boleh dikatakan aku beli dan makan roti itu. Ada juga saat sedih, aku merajuk tidak mahu pulang ke apartment, dan aku hanya beli roti si kulit hijau dan coffee drink tin itu dan aku hanya duduk di makmal computer di Jabatan dan berseorangan sehingga 1 am ku berlatih tatih asah asuh diri untuk bahasa nihon itu. Aduh, masih terbayang saat stress, letih dan perit sendiri itu.