Monday, September 26, 2011

Rose-coloured Spectacles

Persekitaran yang sudah-sudah terlihat pernah sangat banyak berlaku. Mendapati bahawa pelbagai variasi patern yang keluarga kalau kurang utuh rapat, pasti apabila kedua orang tua (ibu dan bapa) sudah tiada @ meninggal dunia, hubungan adik-beradik akan semakin jarang dan jauh, ironinya walaupun kiranya dekat lokasi mastautin. Adakah ini antara realiti besar kuasa pengaruh pentingnya orang tua? Atau antara kesan pentingnya hubungan beradik dibina kuat sejak kecil konsisten sehingga dewasa yang disulami makna-maknanya? Atau ada logik jua kalau dikatakan ia adalah kesan bila aspek agama ditinggalkan dalam pengamalan?. Realiti observation dalam-dalam kalau hati kita perhatikan, jelas bahawa banyak hubungan adik-beradik beransur pudar bila kedua-dua insan penting sudah tiada. Kalau salah seorang masih ada, kesan tidak ketara.

Historically, Muhammad junjungan besar sentiasa melihat fenomena yang berlaku pada setiap populasi dengan gaya pemikiran hebat, mantap dan penuh optimistik. Kuasa menilai ufuk senja environment yang bersifat Rose-coloured spectacles. Juga sesekali digelar oleh sesetengah bangsa sebagai Rose-coloured glasses. Hebatnya ketokohan pemikiran insan agung itu, walaupun sebagai anak yatim ketika masih dikandung.

Kita hari ini, sudah pasti yang telah terjadi, tergagal sedikit didik, terkurang foster yang wajib dan kadang-kadang ada gelincir terpijak sukar untuk baiki kembali. Tapi sebenarnya, nyata adalah banyak ruang dan peluang untuk kita to start off kembali. In order to propogate the meaning of "foster", mungkin amalan Rose-coloured spectacles adalah antara pilihan boleh dipraktikan.

Marilah bakal-bakal suami, bakal-bakal isteri, bakal-bakal ibu,bakal-bakal bapa dan jua golongan telah sebagai ibu bapa...berletihlah wahai kita-kita mencari ilmu membina rumah tangga semasa bersifat "sebelum" ini agar tak penat semasa di hari hujung-hujung sana selepas bergelar "sesudah". Ke arah membina sebuah bangsa yang optima kuat, bukannya maksima hebat. Ingat, "OPTIMA"!!!!!!, dan bukan maksima. Menjunjung kasih, kasih nan sayang berundur diri bersama ucapan sekian. Arigatou. Genkide!!!!!