Monday, September 26, 2011

Rose-coloured Spectacles

Persekitaran yang sudah-sudah terlihat pernah sangat banyak berlaku. Mendapati bahawa pelbagai variasi patern yang keluarga kalau kurang utuh rapat, pasti apabila kedua orang tua (ibu dan bapa) sudah tiada @ meninggal dunia, hubungan adik-beradik akan semakin jarang dan jauh, ironinya walaupun kiranya dekat lokasi mastautin. Adakah ini antara realiti besar kuasa pengaruh pentingnya orang tua? Atau antara kesan pentingnya hubungan beradik dibina kuat sejak kecil konsisten sehingga dewasa yang disulami makna-maknanya? Atau ada logik jua kalau dikatakan ia adalah kesan bila aspek agama ditinggalkan dalam pengamalan?. Realiti observation dalam-dalam kalau hati kita perhatikan, jelas bahawa banyak hubungan adik-beradik beransur pudar bila kedua-dua insan penting sudah tiada. Kalau salah seorang masih ada, kesan tidak ketara.

Historically, Muhammad junjungan besar sentiasa melihat fenomena yang berlaku pada setiap populasi dengan gaya pemikiran hebat, mantap dan penuh optimistik. Kuasa menilai ufuk senja environment yang bersifat Rose-coloured spectacles. Juga sesekali digelar oleh sesetengah bangsa sebagai Rose-coloured glasses. Hebatnya ketokohan pemikiran insan agung itu, walaupun sebagai anak yatim ketika masih dikandung.

Kita hari ini, sudah pasti yang telah terjadi, tergagal sedikit didik, terkurang foster yang wajib dan kadang-kadang ada gelincir terpijak sukar untuk baiki kembali. Tapi sebenarnya, nyata adalah banyak ruang dan peluang untuk kita to start off kembali. In order to propogate the meaning of "foster", mungkin amalan Rose-coloured spectacles adalah antara pilihan boleh dipraktikan.

Marilah bakal-bakal suami, bakal-bakal isteri, bakal-bakal ibu,bakal-bakal bapa dan jua golongan telah sebagai ibu bapa...berletihlah wahai kita-kita mencari ilmu membina rumah tangga semasa bersifat "sebelum" ini agar tak penat semasa di hari hujung-hujung sana selepas bergelar "sesudah". Ke arah membina sebuah bangsa yang optima kuat, bukannya maksima hebat. Ingat, "OPTIMA"!!!!!!, dan bukan maksima. Menjunjung kasih, kasih nan sayang berundur diri bersama ucapan sekian. Arigatou. Genkide!!!!!

7 comments:

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Cikgu,

Akak rasa didikan semasa kecil dari ibubapa dan ingatan yang dibisik selalu ke telinga anak-anak supaya mengasihi antara satu dengan lain diamalkan selalu.

Pesan betapa perlunya mengasihi adik beradik.

Dahlia said...

(",)

NzA said...

biasanya jika sedari kita rapat dgn adik bradik smpai bila2 pn kerinduan pasti mengcengkam bila lama xbrsua....

Cikli said...

rose coloured glasses... hebat tu

Lana~Bulu said...

kesibukan dalam perjuangan kehidupan sekarang 'menjarangkan' hubungan kekeluargaan.. apatah lagi bila keluarga sendiri semakin membesar ditambah dgn cabaran yg mendatang...menjadikan masa terlalu singkat dan payah utk menziarahi sesama ahli keluarga..

shaniza said...

Salam..
Akak setuju dengan pandangan Cikgu Zam. Ibubapalah mencorak anak-anak, bermula sebelum seorg suami itu berkahwin lagi. jika dia memilih isteri yg beragama maka mudahlah mendidik dan menerapkan Islam dalam diri anak-anak. Kalau pilih takat cantik je, tak bawa ke mana-mana..

p/s inilah salah satu isu dlm novel yg akak tulis...(^_^)

kak ijan said...

Salam Cikgu,
Kak Ijan selalu berdoa, agar hubungan kekeluargaan, adik beradik terutamanya kekal erat sampai bila-bila. Bak kata orang, air dicincang tak akan putus. InsyaAllah.