Wednesday, December 28, 2011

Kerna Travelog

Senipis konjuktiva paling muda, tapi mungkin lebih tebal dari iman kita yang paling berusia. Macam juga dermaga kapal dan perahu pasti lebih utuh jitu kalau ada modem penyambung antara dua dermaga. Mencari travelog itu.

Pada awalnya mungkin satu kebetulan tidak bertemu. Walaupun puas diredah di beberapa buah HonYa (Kedai Buku). Dari Tanah Rendah Sekebun Bunga hinggalah seluas kota pusara lama. Ironinya kebetulan sukar jumpa, biarpun dikhabarkan merata dimana-mana. Sehinggalah qalbu memilih untuk menempah dari sebuah honya di Tanah Rendah Sekebun Bunga. Panggilan masuk ke telefon membawa berita travelog yang ditempah sudah ada. Lantas hati mahu terus gegaskan kancil tua menjemput travelog di sana. Terima kasih buat seorang Pakar Cara Fikir Terkemuka yang jauh di sana atas nasihat dan bagi semangat pada insan lemah di Tanah Rendah Sekebun Bunga. Ketahuilah wahai Tuan Pakar, bahawa saya telah jumpa melalui tempahan sahaja kerna berlaku sedikit cerita berironi semasa mencari cara biasa. Shinsetsu sensei wa, arigatou gozaimasu. Kepada jurujual Osman Muda HonYa juga, arigatou ne……

Mungkin sebab itu Pakcik Lewis Walker pernah berkata lebih kurang berbunyi “Apabila anda’ berniat’ hendak memiliki sebuah kabin di atas bukit suatu masa nanti, maka “suatu masa nanti” adalah kabur dan “bukit” juga sebagai kabur. Jadi jika anda benar-benar mahu, maka tetapkan di atas’ bukit mana’ dan berapa kos bagi mencapai impian tesebut. Tambahnya kos kabin pada masa sekarang mungkin berbeza dengan kos 5 tahun akan datang. Dan pakcik Lewis ini membuat kesimpulan bahawa jangan buat matlamat dan sasaran yang kabur. Dan ini sekaligus menceritakan bahawa Pakcik Lewis ini bagai mencedok teori yang sekian lama lebih kurang 1400 tahun dahulu telahpun dicipta Muhammad junjungan desar dengan kata-kata “Sesungguhnya setiap amalan mestilah dimulakan dengan niat”. Ya, niat mestilah jelas, betul dan tepat sebagaimana betapa signifikan dalam kita membezakan antara Adaptif dan Munafik.

Semoga ayat-ayat dalam irama mirai (masa depan) yang berbunyi… Yume wa itsumo sora takaku aru kara (Impian kita selalu tinggi di awan) akan ternyata dan terkesan, kerna andai kita jatuh, Allah akan tetap bersama kita asalkan kita sentiasa ada Syukur dan berkata…… akirametakunai!!!!

* Akirametakunai - Saya tidak mahu putus asa

* Ya Allah, tunaikanlah hajat ini...Rainen made ni Watashi no ryouko no miyage banashi wa shuppan shimasu..... InsyaAllah, Amin.