Antara saat yang menggembirakan apabila bungkusan barang yang terbang dari Malaysia berjaya mendarat di Sakuragaoka pada 17 Mei. Macam-macam ada. Ya, kini selera makan ku kian bertambah kerana banyak rempah ratus kegemaranku sudah ada. Tidak ketinggalan. Aku semakin semangat dan kerap memasak. Terima kasih my family kerana mengirim barang-barang ini. Kembara si anak muda budak kampung yang merantau seorang diri mencari ilmu di bumi Japan. So, bujang la katakan, masak cincai-cincai sahaja sudah memadai, hehehehe (",) Malaysian staying in Japan = we have to eat (Japanese Food + Malaysian Food) halal.
16 comments:
salam..
wahhhhh mesti seronok makan ayam masak lada tu..Adat berada di perantauan kan..
selamat maju jaya!
emmmmm....... boleh tahan
sssssssssssssssss
Salam Cikgu Zam,
begitulah adat org merantau!
Tinggal sendiri atau bersama keluarga angkat?
InsyaAllah tak lama lagi akan mula biasa dgn makanan sana pula.
salam cikgu zam,
alhamdulillah, kasih syg kekeluargaan akn menjadikan diri kita lebih kuat lebih2 lg saat sendirian di tmpat org..sure gembira n terharu bila dpt parcel dri jauh kan..:) mse sy duk hostel dulu pn ummi selalu pos sambal bilis..:) kenangan indah..
salam..
Wah..sedapnya nampak sambal tu.. bila berada dinegara org tentu rindu nk makan masakan ala malaysia.. di Jepun tentu mahal..
Salam..
Bagusssss!! Cikgu Zam mesti pandai memasak ni..
bestnya...mesti zam masak tiap tiap hari ni:)
salam.bagus la gitu cikgu zam. family yg sgt menyokong, diharap cikgu zam membawa pulang berita gembira pd mereka n jadi kebanggaan family.
salam axim,
hihi, mmg gtu la nampak nye, adat merantau, ya setuju sangattt......
salam Azian,
saya di sini tinggal bersendirian je, duk hostel, ade dapr so saya masak le sbb mahal klu selalu nak makan di luar,
salam melatidaisy,
Ya kasih sayang keluarga yang sangat bermakna, saya selalu mendoaka agar mereka semua sentiasa sihat walafiat, Amin.
Wahhh, same nagn saya minat sambal bilis, hehhhee
salam Achik,
everyday saya rindu masakan emak, heheehe. Emm betul tu, makanan di sini terrrrsangatt laaaa mahal.
salam Shaniza,
Alaaaa tak pandai sangat pun, ala ala org bujang je hehhe
salam Cikmanggis,
Ye betulllllll, hahhaha . Every day saya masak, n kadang2 makan di luar,. tapi saya tgk resipi kat blog makcik tu, fuhhhhh pandai tul makcik masak ye..
salam Dahlia,
Terima kasih di atas sokongan dan harapan itu, InsyaAllah saya akan cuba lakukan yang terbaik pada yang saya mampu.
slm,,
ckgu zam ni nmpak gayanya mesti suka makan telor gorang mata dengan ciliboh kan...kan..
wah cikgu zam..ni bagus student overc ni..blk sini sekali pakej memasak..
salam anonymous,
ya betullllllllllll, setujuuuuuuu, hahahhahaa. menu zaman berzaman, haha.
salam solehah,
pkej bunjang di perantauan, hehe
salam kemah boh loni...ingat ko duk jepun poso sokmo...aiii xdop napok budu pung..makene kegemare demo tuu..ko wt jd air batu budu doh...wak kelik tek makene jepun kawe tu..xleh wat kelik so wat kelik duo pn jd goni..beyeh bohhh
salam miey,
acu demo peratimolek gapo dalam supik kat dgn ikan bilis goreng tu, demo akan tau jawapannya..... heheheh
kemah demo zam..
kawe banggo saing kawe dapat meneruskan perjuangan di negara nipon ni.. teruskan bersaha.. tunjukkan pada mereka yg anak Islam bangso Melayu supo kito ni bulih gi jauh....
Post a Comment