Thursday, December 10, 2009

Kalau dah rezeki.........

Assalamualaikum semua, kisah hari ini ialah "keajaiban" yang berlaku pada aku di lewat malam pada 12 November 2009. Hari itu setelah pulang dari libraray lbh kurang jam 6pm, aku mengidammm sangat dan sangat299x nak makan daging kambing (lamb chop) heheh. Jadi aku terus call 2 orang sahabatku yang juga kaki@peminat setia lamb chop, tapi kedua2nya tak berminat dengan pelawan aku untuk pergi melahap lamb chop pada malam itu. Aku pun pulang ke kediaman dengan sedikit keFRUSTsan yang agak terkeciwa duka nestapa =(. Aku yang sangat mengidam tadi tanpa membuang time@masa terus menelefon seorang sahabat lagi untuk meminjam motor kerana ingin pergi seorang diri ke Restoran chop n steak yang diimpikan, tapi apakan daya kawan ku itu cakap,,,,,"emm maaf zam, aku kene ambil kawan aku di LRT jap lagi kul 10pm, skrg dah 9.30pm. Tp klu ko sempat balik jam 10pm, ok je". lalu aku mengkenselkan nak pinjam motornye krn bimbang terlewat dan takmau nyusahkan orang dek kerana dagin kamben. Maka aku pun anggaplah malam itu impian untuk menyantap daging kambing mungkin tidak tercapai. Bagi mengisi kecedihan itu, maka ku ambil keputusan untuk pergi membasuh pakaian. Setelah aku selesai basuh pakaian dalam jam 10.30 dan aku terus menunaikan solat isyak (yang agak sudah kelewatan). Selepas solat isyak dan perkara2 sunatnya, aku termenung di atas sejadah sambil berkata pada diri ku sendiri "ape laaa yang nak dirisaukan, disedihkan, diidamkan dangat pasal lamb chop tu, klu lah ia adalah rezeki aku malam ni, mesti aku akan dapat makan, tapi klu bukan rezeki aku walau macam man sekalipun tetap akan bukan milik aku, klu bukan rezeki kita makanan yang sudah berada di tangan pun boleh terjatuh ke tanah" (fuhhh, best juga bercakap sorang diri ni,,,hehe). Jam sudah pukul 11.15pm, dan tiba2 ,,,,,tibatibatiba,,,,kuk,,,,,kuk,,,kuk, kuk, kuk kuk, pintu bilik ku diketuk. Aku lantas membuka dan kelihatan Azmi sahabatku di depan pintu, sambil berkata, "ZAM, AKU BARU BALIK DARI PAHANG NI, INGAT NAK BALIK ESOK JE SEBAB HUJAN LEBAT TADI, TAPI HUJAN DAH REDA DAN AKU DATANG HARI NI GAK. AKU BARU SAMPAI NI, LAPAR LAK, JOM KITA G MAKAN," dan setelah berbual si Azmi juga nak makan kamben, hahahahahahha dan hahah dan hahaha lagi, Alhamdulilllahhhh, berjaya impian ku walaupun dal lewat malam. Inilah yang dikataka, KALAU DAH REZEKI,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, (",)

13 comments:

Dahlia Nawi said...

alhamduillah..ngidam benar cikgu zam ni...brp bulan tu..he3

::alwaniamalini:: said...

ahahaha..ni dah kes mengidam ni ehehe

Sharinginfoz said...

memang betul kalau rezeki tu tak ke mana kan....

Sharinginfoz said...
This comment has been removed by the author.
Solehah said...

alhamdulillah..dpt jugak akhirnya..hehe..

blogresipi.com said...

Kalau dah rezeki akhirnya memang dapat jugak kan... :)

NURA said...

salam sobat
ya ,,sobat,,kalau rezeki sudah dihadapan kita ,mengapa ditolak ya,,
alhamdulillah sobat,mendapatkan rezeki tersebut. walaupun lewat malam.

ummi sha said...

Salam..
Sedap lamb chop. Ummi sha pun selalu buat sendiri bila dpt beli lamb di Tesco.

p/s resepi yg ummi sha letak dlm blog ummi sha (piza) tu sebenarnya ada silap sikit pd sukatan yis. Sebenarnya 5 gm @ 1 sudu kecil je. Dh edit semula.

CIKGU ZAM said...

Dahlia,
Eemm mmg mengidam sangat time tu, (",)maklumlah rase macam dah lameeee je tak makan, dagine kambing mmg favourite tak kisah la masak mcm mane pun.

Alwaniamalini,
hahahha, ye betul tu.

sharinginfoz,
klu dah mmg rezeki kita ia tetap milik kita, tp klu bukan hak kita maka kita takkan dapat kan.

Solehah, Alhamdulillahhh, syukurrr. tak rugi bercakap sorang atas sejadah kan, hehe

blogresipi,
kambing punya pasal, sampai terbawa2bawa dalam impian, entah kusyuk ke tidak solat isyak malam tu, heheh

zura, emmm tul tu dan kalau kul 1 apgi pun boleh dapat gak kan klu tetap rezeki kita

ummi sha,
wouu pandai masak sendiri lagi best makan kan, thanks info kulit pizza tu, klulah semua insan sudi share2 resipi mcm akak ni, tentu manusia akan sentiasa bahagia.

rudy bluehikari said...

amboi2... lewat malam makan berat2 nehhh.... kambeng plak tuh...joginggggggggggg cikgu pastu

CIKGU ZAM said...

Tuan Rudy,
baiklah tuan, hehe . ngidam laaa malam tu,

melatidaisy said...

sy menghayati cite ni..hihi..bile ending tu sy yg seronok lebih..padahal baca cite org..:)

destinasireindu said...

Salam. Zam apa kabar? ziarah destinasirindu.oneukhuwah.blogspot.com