Sunday, December 13, 2009

Kasih Sayang

Assalamualaikum pengunjung semua, terima kasih kepada pengunjung setia, penghargaan tinggi buat anda semua.
Post ini CikguZam nak kongsi sinopsis satu drama melayu dalam TV3 smlm. Mengisahkan konflik yang berlaku dalam rumah tangga. Dipendekan cerita ianya berlaku kerana salah faham, ketidakbertanggungjawaban, kecurangan, perubahan sikap kerana kenaikan pangkat dan pentingkan diri sendiri. Diselitkan dengan satu kisah pedoman bahawa seorang ahli ibadah yang taat pada agama yang akhirnya terjebak dengan perbuatan zina setelah "dihasut" penangan arak..(walaupun menolak zina pada awalnnya). Akhirnya keluarga itu dapat diselamatkan kerana kuatnya kasih sayang suami isteri. Bak kata "drama" ini, .................. Orang dewasa yang telah kasih sayang antara satu sama lain, walaupun bergaduh atau berkonflik, tetapi ia tidak membawa maksud membenci tetapi masih sangat kasih dan sayang antara satu sama lain. Jom kita renung bersama

Kesimpulan dan pandangan peribadi cikguzam melalui observation and reading = Hidup ini (terutamanya bagi orang muda-including me) kita tidak boleh sentiasa membayangkan semuaaaa nya perkara indah-indah sahaja dalam hidup ini dan our future tetapi kene "gemar" dan bimbang kebarangkalian atau musibah yang mungkin akan menimpa kita-BECAUSE ANYTHING CAN HAPPEN. Maka, melalui persediaan mental dan amalan hidup demikian, InsyaAllah future kita akan TENANG, AMAN, BAHAGIA, INDAH ROMANTIK BERPANJANGAN, DIBERKATI DAN NIKMAT,,,,,,,,, Aminn (",)

24 comments:

NURA said...

salam sobat
trims artikelnya,,
sebagai renungan kita semua.
rasa kasih sayang memang berdampak nyaman, bahagia dan nikmat,baik dirikita maupun orang lain.

Sharinginfoz said...

thanks...

ummi sha said...

Salam..
Sayang menyayang,
saling percaya,
punca kasih berpanjangan....

NJ said...

Salam cikgu zam..
persediaan awal mmg bagus tuk nak berumahtangga..juga elok tuk kita sbb x perlu nak beli semua tu sekaligus..beli yg perlu je la kan..org pempuan mesti suker kalau bakal suami tu awal2 dah faham naluri wanita ni x lari dari pinggan mangkuk tu semua..cuma jgn la lebih2 sgt sampai melebihi keperluan..bersederhana dan ikut kemampuan suami..kalau bekerja ikut keperluan semasa..akak ni minat dan semua barangan kebanyakkan diguna pakai bertukar2 x la simpan tuk tgok jer..sepatah kata suami akak.."jgn beli byak2 nanti x sempat guna nak junjung ker?"..tu la..dan bagi akak yg antik tu sebagai kenangan zaman lalu kita juga tuk anak2 nanti..
dan ada gak yg sentimental value.. wallahua'lam

AZIAN said...

Salam Cikgu Zam,
Saya juga ikuti kisah itu.
Hakikatnya itulah salah satu dri rencah kehidupan berkeluarga.Kita harus bersedia menerima apa saja yg dtg tak kira suka @ duka.
Yg penting kita menghargai,setia & menyayangi pasangan serta menghadapi apa yang dtg bersama.
Kesetiaan & kejujuran memainkan peranan yg 'teramat' penting di dlm sesebuah mahligai.Wallahualam...

blogresipi.com said...

Betul tu Cikgu... pelbagai benda mungkin berlaku dlm hidup kite.. kena selalu bersedia dan yang penting, kena bersikap positif sentiasa :)

Dahlia Nawi said...

salam.cikgu zam..mmg hakikatnye manusia itu mudah lupa..diuji dgn harta bende,boleh lupa segalanye...so berdoalah kita semoga tidak tergolong dlm kalangan yang sombong itu..

CIKGU ZAM said...

Nura,
kasih sayang membawa ke syurga,

sharinginfoz,
sama-sama ye, emm klu boleh akak share la ngan sape2 ye

ummi sha,
kasih berpanjangan akan mematangkan kita dalam berkasih sayang sesama insan,

Nj,
emmm menarik tu, jadi saya kene buat persdiaan awal lah ye

Azian,
sokong nagan akak sangat2. kejujaran amat penting dalam melayari hidup ini tak kira walau di mana kita berada. yang pasti langit tidak selalaunya cerah,,,

Blogresipi,
ya persediaan yang awal amat penting kan untuk memastikan rumahtangga kita aman bahagia, alammmakk, lambat lagi laa saye ni nak nikah nyee, ahak ahak

Dahlia,
ye batul tu, harta benda klu digunakan pada tempat yang betul dan adil akan menjadi ibadah, tapi klu tersasar dari apa yang sepatutnya maka akan menjerumuskan manusia ke lembah kemurkaan dan kejahilan. Kasih sayang yang jujur amat penting dalam mencipta rumah tangga yang bahagia walau jauh di mata,,,,hahaha alamak merepek panjang lak saya ni ye mcm dah bergelar suami plak, maaf ye teruna berpanjang kebar lak.

To All SSDL readers,
Cikgu Zam doakan kalian semua agar sentiasa bahagia, kekal bahagia, kecapi nikmat bahagia dan sama-samalah kita berbakti pada alam ini pada kadar optima yang kita mampu, semoga kebagaiaan dan keberkatan milikk kita semua, Aminn (",)

CIKGU ZAM said...

To All SSDL readers,
Cikgu Zam doakan kalian semua agar sentiasa bahagia, kekal bahagia, kecapi nikmat bahagia dan sama-samalah kita berbakti pada alam ini pada kadar optima yang kita mampu, semoga kebagaiaan dan keberkatan milikk kita semua, Aminn (",)

blogresipi.com said...

Sentiasa juga bersedia untuk worst case senario ya. :)

CIKGU ZAM said...

Blogresipi,
emmm ape tu kak, ??/ boleh jelaskan dengan detail tak, semangat nak tau ni,,,,

CIKGU ZAM said...

Blogresipi,
emmm macam pkr2 yang tak menarik ye, klu dari segi analogi nya macam mane ye?? -cikguzamyanginterestednaktausangat2xhahaha

cikTi said...

ehem,.
jln2 kt blog ckgu.,.

jane said...

tq for sharing:)

Fakhrul Islami said...

assalamualaikum...
persediaan mental dan fizikal sangat2 penting dalam hidup untuk menghadapi walau apa pn ujian yang mendatang.

Idalara said...

semua makhluk perlukan kasih sayang..manusia atau haiwan..kasih syg dapat mencairkan hati yg keras umpama batu..

Mybabah said...

Assalamualaikum. Dengan segala hormatnya anda dijemput berkunjung ke blog saya http://www.mybabah.blogspot.com dan isteri saya http://www.teacherrahila.blospot.com. Di sana anda terdapat mutiara yang selama ini anda cari.

melatidaisy said...

salam..

hidup mmg perlukan kasih sayang..lebih2 lagi dalam sesebuah institusi kekeluargaan,kemewahan dan wang ringgit langsung tidak dpt menjamin kebahagiaan, tetapi kasih syg yg melimpah ruah sesama ahli keluarga akan menjadi pngukuh ikatan....sudah banyak bukti yg terbentang..pendek kata jalanilah kehidupan dengan kasih sayang yang berlandaskan syari'at Tuhan, jangan sesekali kita membelakangi hukum hakam agar sejahtera kehidupan.. hablun minallah hablun minannas ~

lame x jenguk sini.. agak busy di awal sem :)barakallahu fik!

geraugebang said...

Kak gerau tengok ceta tu. Tapi banyak gak yang tak logiknya. Apa-apa pun, kita ambil pengajarannya aje la kan.

~0~ said...

Salam

Kasih mengasihi la kita sesama insan

CIKGU ZAM said...

cikTi,
ok, tahankss kerana sudi jalan2 ye. Blog SSDL ini hanya nukilan biasa sahaja dari anak kampung. Anda dialukanauntuk menjadi sahabat online SSDL

jane,
you are welcome. Thanks juga sbb sudi singgah ke laman SSDL, Anda dialukanauntuk menjadi sahabat online SSDL

Fakrul Islami,
wslmmm, ya betul kata tuan tu, ujian yang mendatang perlukan persedian dari kita kan, salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi singgah ke sini.

Idalara,
Wauuuu, indah bahasa anda, terima kasih di atas kunjungan saudari. singgahlah selalu ya.

Mybabah,
Wslmm,,,,,, Thanks di atas jemputan tuan. Cikgu Zam sangat gembira dengan kesudian pihak tuan untku berkongsi dengan hamba, eh macam laksamana pula, hehe. Cikgu Zam akan melawat 2 blog mutiara di sana nanti ya

melatidaisy
wslmmm, ya kasih sayang sesama insan, dan juga alam. Itulah semua teman2 kita di dunia ini, alam ini klu kita gemar merenung boleh menitiskan air mata kita kerana sumbanganya pada kita ckup bernilaiiii. Selamat belajar juga ya, semoaga muslimah seperti saudari sentiasa cemerlang.

geraugebang,
betul kata kak tu, ade bahagian yang tidak logik je kan, walaupun demikian marilah kita merenung bersama apa itu kasih sayang. Kasih sayang yang membawa kita ke taman syurga. Indahnya alam ini. Thanks kak,

~0~
Thanksss,hargailah insan2 disekeliling kita

Wanita Itu said...

skejap di atas..
skejap dibawah.
adat dunia kan :)

pokmak said...

Gomo kelate gomo cikgu zam

CIKGU ZAM said...

wanita itu
salam, ya itulah adat resam kehidupan di dunia ini kan, kita harus sentiasa berwaspada, terima kasih kerana sudi singgah

Pokmak,
salam anok klate kito tu, terima kasihhhh banyok banyokkkkkk la saing wei kerana sudi singgah di laman ambo ni, comel dan kemah blog bola demo, GOMO KELATE GOMO, jom kito pakat2 bersukan tapi jamge ditinggal semaye belako set kitow ni,,,,,,, Beres, Kijo molek2 tu