Tuesday, January 24, 2017

๐ŸŒธ Miri

"Cikgu, cikgu selalu kan sibuk ke sana sini, kursus, seminar dan macam-macam urusan tak rindu anak-anak dan isteri ke?" tanya Hazwani Hadi. 
"Ehh...., rindu, mesti lah rindu",jawabku. 
"Abis tu selalu jugak banyak urusan, Kalau cikgu rindu dikejauhan, apa cikgu buat?", sambung Hazwani ingin jawapan. 
"Ohh...., cikgu akan call keluarga, tanya khabar, tanya makan apa.., anak-anak buat apa...emm kekadang cikgu send lagu pada isteri,....". 
"Wahhh...yer ker, lagu apa cikgu,....lagu apa, cikgu lagu apa cikgu.....?" Tanyanya semangat. 
"Cikgu suka lagu lama-lama, lagu dulu dulu....,. Contoh, cikgu akan send lagu Bungaku, Othman Hamzah....,hehe"

Kebetulan nama Zaujah hanya sekuntum bunga Dahlia. Menyusul.....,Tiada Kata Secantik Bahasa,...P.Ramle.

Laaaa, mimpi rupanya, phone masih ditangan...terlelap sekejap. Dada kaca skrin phone memaparkan lagu Bungaku yang berdurasi 3 minit 46 saat telah berjaya di sent ke kampung halaman dari kejauhan tanah besar borneo.

Tiga hari berurusan di Miri....,sambil ziarah rakan-rakan sekerja dulu, pengetua, warga sekolah, anak-anak murid yang semestinya dirindu. Terima kasih semua sahabat guru yang banyak membantu, baik-baik belaka....dan sudi terima kunjung mengunjung saya. Ada yang teman ke bandar, ada yang sudi jemput dari bandar ke padang bola, ada yang temankan makan semeja sambil imbau kenangan lama, ada yang tolong pack baki barang pindah, ada yang beri pinjam guna kereta, ada yang mudahkan urusan pos barang, ada yang tolong hantar ke airport, ada yang sudi teman berbual imbau kenangan di tepi pantai waktu malam, sudi terima kedatangan ziarah warga sekolah dan anak-anak murid dan permudahkan semua urusan. Anda semua khalifah hebat!..... Allah, ku mohon berkati usaha sahabat ku semua ini. 

Drama mimpi pula kena pada tempatnya, ketika sedang menginap terlelap di hotel dalam Miri. Titik!

No comments: