Wednesday, December 21, 2016

๐ŸŒธ Apabila

Apabila tangan mu bersungguh mahu bersalam terima kasih. Apabila kamu-kamu nyatakan gembira bertemu. Apabila kamu luah rasa gembira memahami nikmat dibantu dan ingin membantu. 

Apabila kelopak bunga matamu kembang mengalir air. Apabila 20 biji mata kamu-kamu tepat memandangku tumpu. Apabila, Allah beri aku mula merasa...., apa dirasa kamu dalam hati kamu. Apabila kamu bertanya bila lagi kita semua akan bertemu. Apabila kamu mula bertanya pelbagai soalan untuk melakar potret baru makna hidup.... dan apabila 4 roda kereta berpusing membawa ku pulang berehat bersama menunggang pemanduan perlahan. 

"Allah......, goncangkanlah qalbuku ini....! Adakah Kau benar-benar hadiahkan aku sesuatu dalam jiwa ini...... yang kian berkelopak dan bercambah......, bahawa aku ada lampu mampu membantu khalifah-khalifah membuat ubah dan ubah? 

Ya Allah, hadirkanlah jawapan pada persoalanku ini walau dalam mimpi. Tunjukilah jalan dan lorong yang lebih luas, agar hamba mu ini bisa terus menghidu wangian nikmat menghulurkan tangan kepada diriku dan mereka.

Aku rayu padaMu....., sebagai hamba khalifah lemah.

Kalaulah.....dapatku padu hajatku padaMu..., seperti mana bersama liriknya kata doa Hijab Kekasih dendangan Encik M Nasir......

..........., malai rinduku merintih..........., Ya Allah.

No comments: